PENTA Ge.Co. Construction učestvuje u projektu Circ-Boost

Datum objave

17.03.2024

Skrolajte

SCROLL

PENTA Ge.Co. Construction učestvuje u projektu Circ-Boost

Circ-Boost je četvorogodišnji projekat, finansiran putem programa Horizon Europe, koji se bavi testiranjem i povećanjem upotrebe cirkularnih rešenja u građevinarstvu i sektoru gradnje kroz pet pilot projekata koji će se sprovoditi u različitim evropskim regionima.

Pilot projekti će demonstrirati nova i integrisana rešenja za demontažu, obradu građevinskog otpada, upravljanje i valorizaciju u novim proizvodima.

 

Srpski pilot projekat u kome učestvuje i PentaGe.Co.Construction za cilj ima upotrebu recikliranog materijala umesto prirodnih resursa i ponovnu upotrebu konstruktivnih elemenata.

Kroz planiranu pilot kuću biće demonstrirana mogućnost montaže i demontaže svih elemenata kuće i njihova ponovna upotreba. U tu svrhu koristiće se betoni sa dodatkom letećeg pepela umesto cementa, reciklirani agregat dobijen reciklažom betona, reciklirana guma za veze konstrukcije i zidova ispune i pregradnih zidova.  Veza od reciklirane gume omogućava upotrebu starih cigli koje se mogu ponovo koristiti za zidove ispune i pregradne zidove, bez obzira na kvalitet stare cigle, čineći ove zidove otpornim na dejstvo zemljotresa.

 

Ovaj projekat koordiniraju predstavnici Beogradskog Univerziteta, Građevinskog Fakulteta u Beogradu Ivan Ignjatović, Jelena Dragaš i Marko Marinković , a sa naše strane kolege Mihajlo Ristić i Ljubiša Stošić.